Ratatouille
101 kcal /
422 kJKalorie
422 kJKalorie
3 gBiałko
9 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na kawałki (2-3 cm)
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (2-3 cm)
- 1 łyżka mieszanych ziół, suszonych (np. tymianku, rozmarynu, majeranku, bazylii, pietruszki)
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 300 g bakłażana pokrojonego na kawałki (2-3 cm)
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki (2-3 cm)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dodać oliwę z oliwek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać pomidory, paprykę, zioła, sól i pieprz, gotować12 min/100°C//obr. .
- Dodać bakłażan i cukinię, gotować kolejne12 min/100°C//obr. . Ratatouille podawać na gorąco lub na zimno jako dodatek lub samodzielne danie.