Racuchy na maślance
339 kcal /
1419 kJKalorie
1419 kJKalorie
11 gBiałko
57 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g maślanki naturalnej owocowej (patrz wskazówka)
- 320 – 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 – 3 łyżki cukru
- 1 – 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
- dżem do podania
- owoce do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać maślankę, dodać mąkę, jajka, cukier, sodę, cukier waniliowy i sól, zmiksować10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, formując placki. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Racuchy na maślance podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem wybranego dżemu i owoców.