Quiche ze szparagami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
438 kcal /
1831 kJ
Kalorie
18 gBiałko
20 gWęglowodany
32 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 200
  • g mąki pszennej
  • 100 g masła miękkiego, w kawałkach, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 50 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Przybranie: 400
  • g wody
  • 400 g zielonych szparagów przekrojonych na pół, dolne części obrane
  • 200 g sera ementaler w kawałkach
  • 8 – 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (ok. 100g)
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min.
  3. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 min (200°C).
  4. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim szparagi, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 2. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do całkowitego ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
  7. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć połowę rozdrobnionego sera. Zawijać po 2 szparagi w plaster szynki, układać na wierzchu ciasta. Całość posypać pozostałym serem.
  8. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, jajka, dodać sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Masą polać powierzchnię ciasta.
  9. Piec 35-40 min (200°C). Quiche ze szparagami podawać na ciepło.
Przewijanie do góry