Ragout z marynowanym tofu
168 kcal /
707 kJKalorie
707 kJKalorie
8.6 gBiałko
19.3 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynata z tofu: 60 – 80
- g czerwonego wina, wytrawnego
- 25 g sosu sojowego jasnego
- 100 g napoju sojowego
- 3 gałązki rozmarynu, świeżego
- 200 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1 cm kostkę
- Ragout: 100
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 30 g masła
- 400 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 450 g ziemniaków pokrojonych 1 cm kostkę
- 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- 15 g mąki kukurydzianej
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej czerwone wino, sos sojowy, napój sojowy, dodać gałązki rozmarynu i tofu, przemieszać kopystką i odstawić na ok. 1 godz. do zamarynowania.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pieczarki, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Marynatę z tofu przecedzić przez sitko do innego naczynia, tofu przełożyć do miski. Gałązki rozmarynu wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać zachowaną marynatę z tofu, koncentrat pomidorowy, skrobię kukurydzianą, sól i pieprz, wymieszać5 s/obr. 2, następnie gotować10 min/100°C//obr. 4.
- Dodać zamarynowane tofu, ugotowane pieczarki i ziemniaki, gotować5 min/100°C//obr. . Ragout z marynowanym tofu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.