Potrawka warzywna z ryżem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
380 kcal /
1590 kJ
Kalorie
10.4 gBiałko
52 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 50 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 50 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 200 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. do sushi risotto
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, mielonej (opcjonalnie)
  • 650 g wody
  • 200 – 400 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać cebulę, czerwoną paprykę, zieloną paprykę i oliwę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła. Nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić6 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pieczarki, cukinię i fasolkę, dusić3 min/120°C//obr. .
  4. Dodać ryż, koncentrat bulionu warzywnego, paprykę, sól, kurkumę i wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, odważyć do niej ciecierzycę, gotować na parze15-20 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, ciecierzycę przełożyć do naczynia do serwowania potrawy. Dodać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać kopystką i odstawić na 5 min. Potrawkę warzywną z ryżem podawać jako danie główne.
Przewijanie do góry