
Potrawka warzywna z ryżem
380 kcal /
1590 kJKalorie
1590 kJKalorie
10.4 gBiałko
52 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 50 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 50 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
- 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 200 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. do sushi risotto
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki kurkumy, mielonej (opcjonalnie)
- 650 g wody
- 200 – 400 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, czerwoną paprykę, zieloną paprykę i oliwę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła. Nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić6 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pieczarki, cukinię i fasolkę, dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać ryż, koncentrat bulionu warzywnego, paprykę, sól, kurkumę i wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, odważyć do niej ciecierzycę, gotować na parze15-20 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, ciecierzycę przełożyć do naczynia do serwowania potrawy. Dodać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać kopystką i odstawić na 5 min. Potrawkę warzywną z ryżem podawać jako danie główne.