
Potrawka z kurczaka z warzywami
286 kcal /
1199 kJKalorie
1199 kJKalorie
31.8 gBiałko
15.7 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1300 g wody
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 350 g ryżu
- 100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 100 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
- 300 g szparagów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 150 g zielonegogroszku, świeżego
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego
- 800 g piersi z kurczaka, bez skóry
- 100 g pieczarek przekrojonych na pół w ćwiartki
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 60 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 łyżeczki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i liście laurowe, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Włożyć koszyczek, odważyć do niego filety z piersi kurczaka, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, odstawić. Płyn pozostały z gotowania przelać do osobnego naczynia, wyjąć ostrożnie liście laurowe. Liście wyrzucić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać3 min/90°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, dusić2 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ugotowanego kurczaka przełożyć na deskę do krojenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać 400 g płynu z gotowania, śmietanę, koncentrat bulionu warzywnego, sos sojowy, sos Worcestershire i pieprz, gotować5 min/100°C/obr. 2. W tym czasie ugotowane na parze filety z piersi kurczaka pokroić w 2 cm kostkę.
- Do naczynia miksującego dodać pokrojone filety z piersi kurczaka, rozdrobnioną natkę z czosnkiem i estragon, przemieszać kopystką, gotować3 min/100°C//obr. .
- Dodać ugotowane na parze warzywa, przemieszać kopystką, gotować1 min/100°C//obr. 1. Potrawkę z kurczaka z warzywami podawać na ciepło z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.