Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
299.9 kcal /
1254.8 kJ
Kalorie
5.2 gBiałko
53.2 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruszonka: 50
  • g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g margaryny zimnej, pokrojonej na kawałki
  • Ciasto: 2
  • jajka
  • 200 g napoju roślinnego dowolnego, Inka®
  • 80 g margaryny pokrojonej na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 300 – 500 g czerwonych porzeczek, świeżych bez szypułek (16 łyżek)
  • 30 g cukru pudru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy, dodać margarynę, rozdrobnić15-20 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  2. Rozbić 1 jajko, oddzielić żółtko od białka, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać napój roślinny, dodać margarynę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1.
  4. Dodać żółtko, pozostałe jajko, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 40 min lub do momentu, aż podwoi objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 16 części (po ok. 60 g każda), uformować kule, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej porzeczki, cukier puder i skrobię, wymieszać, odstawić.
  6. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć 1 łyżkę przygotowanych porzeczek i zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki (patrz wskazówka). Bułeczki układać na przygotowanych blachach, złączeniami do dołu, zachowując 3-4 cm odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Porzeczanki posmarować białkami za pomocą pędzelka i posypać kruszonką. Piec 15-17 min (190°C), jedna blacha po drugiej. Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy) podawać jako deser.
Przewijanie do góry