Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
299.9 kcal /
1254.8 kJKalorie
1254.8 kJKalorie
5.2 gBiałko
53.2 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruszonka: 50
- g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g margaryny zimnej, pokrojonej na kawałki
- Ciasto: 2
- jajka
- 200 g napoju roślinnego dowolnego, Inka®
- 80 g margaryny pokrojonej na kawałki
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼
- łyżeczki soli
- 300 – 500 g czerwonych porzeczek, świeżych bez szypułek (16 łyżek)
- 30 g cukru pudru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy, dodać margarynę, rozdrobnić15-20 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Rozbić 1 jajko, oddzielić żółtko od białka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać napój roślinny, dodać margarynę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1.
- Dodać żółtko, pozostałe jajko, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 40 min lub do momentu, aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 16 części (po ok. 60 g każda), uformować kule, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej porzeczki, cukier puder i skrobię, wymieszać, odstawić.
- Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć 1 łyżkę przygotowanych porzeczek i zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki (patrz wskazówka). Bułeczki układać na przygotowanych blachach, złączeniami do dołu, zachowując 3-4 cm odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Porzeczanki posmarować białkami za pomocą pędzelka i posypać kruszonką. Piec 15-17 min (190°C), jedna blacha po drugiej. Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy) podawać jako deser.