Portugalski placek – Folar

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
262.4 kcal /
1098 kJ
Kalorie
5.9 gBiałko
37.4 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 120
  • g mleka
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 20 g masła
  • 60 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Formowanie placka: 100
  • g masła miękkiego, pokrojonego w 3-4 mm plastry
  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, masło i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać 200 g mąki i jajka, wymieszać5 s/obr. 4.
  3. Dodać pozostałe 200 g mąki i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do innego naczynia,przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 6 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masło, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej dżem, odstawić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Ciasto podzielić na dwie równe części, przenieść na obficie oprószony mąką blat. Każdą z części ciasta rozwałkować na prostokąt (18 x 40 cm). Kawałki ciasta ułożyć na sobie, tak aby tworzyły kształt krzyża. Następnie na środku ułożyć plastry odważonego masła, boki ciasta złożyć do środka tak, aby uzyskać zamknięty prostokąt. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt (15 x 45 cm). Krótsze boki ciasta złożyć do środka, tak aby otrzymać kwadrat (15 x 15 cm). Następnie obrócić ciasto o 90°, czynność wałkowania i składania ciasta powtórzyć dwukrotnie.
  6. Następnie ciasto rozwałkować na kwadrat (35 x 35 cm). Odciąć z brzegów ciasta 1,5 cm krawędzie, odłożyć. Na środku kwadratu rozsmarować odważony dżem pomarańczowy, następnie ciasto złożyć tworząc kształt koperty. Krawędzie koperty posmarować jajkiem i dokładnie skleić, aby dżem nie wyciekł. Obrócić kwadrat i położyć go na blasze piekarnika, następnie podwinąć rogi ciasta do dołu, nadając ciastu okrągły kształt. Pozostałymi kawałkami ciasta udekorować placek, tworząc kształt krzyża. Ciasto przykryć czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Za pomocą pędzelka posmarować powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem.
  8. Piec ok. 25 min (180°C). Następnie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową i piec kolejne 20 min (180°C). Portugalski placek – Folar podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry