Podpłomyki w libańskim stylu
104 kcal /
437 kJKalorie
437 kJKalorie
2 gBiałko
11 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży (8g)
- 85 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, kopystki i papieru
- 300 g mąki pszennej
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 4 łyżeczki przyprawy za’atar (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i 55 g oliwy, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. W tym czasie miskę i kopystkę natłuścić oliwą.
- Za pomocą kopystki przełożyć ciasto do miski, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier natłuścić oliwą.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 min).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Za pomocą dłoni natłuszczonych oliwą wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć na prostokątny podpłomyk (ok. 26 x 30 cm), odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę i odważyć do niej oliwę. Do odważonej oliwy dodać przyprawę za’atar i ¾ łyżeczki soli, wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować powierzchnię podpłomyka oliwą z za’atarem.
- Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż powierzchnia podpłomyka nabierze złotobrązowego koloru.
- Podpłomyki w libańskim stylu podawać na ciepło lub na ziemno jako przekąskę.