Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
138 kcal /
577 kJKalorie
577 kJKalorie
2 gBiałko
6 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek extra vergine
- 800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liscie
- 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
- 2 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, gotować40 min/100°C/obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze5 min/120°C/obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym czasie wyparzyć słoiki (patrz wskazówka).
- Dodać sól, rozmaryn, tymianek, bazylię i pozostałe 30 g oliwy, zmiksować45 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować (patrz wskazówka).
- Przecieru pomidorowego z ziołami i czosnkiem (passaty) użyć do wybranego przepisu.