Przyprawa z suszonym czosnkiem niedźwiedzim

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
438 kJ /
105 kcal
Kalorie
3 gBiałko
16 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 – 30 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych, przekrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka soli morskiej,gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka białejgorczycy
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 80°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, czosnek niedźwiedzi, czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika, suszyć ok. 2 godz. (80°C), co jakiś czas przemieszać mieszankę kopystką, by równomiernie się wysuszyła. Umyć i osuszyć nacznie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wysuszoną mieszankę z czosnkiem niedźwiedzim, dodać sól, pieprz, gorczycę i cukier, rozdrobnić15 s/obr. 6. Przesypać do szczelnie zamykanego słoika z pokrywką typu twist off. Używać do wybranych przepisów, np. makaronów, pieczywa lub marynat.
Przewijanie do góry