Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
262 kcal /
1101 kJ
Kalorie
15 gBiałko
41 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 300 g pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 szczypty kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g wody
  • oliwa z oliwek do smażenia placuszków

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć tymianek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pomidory, mąkę z ciecierzycy, imbir, kminek, kmin rzymski, sól, pieprz i wodę, wymieszać18 s/obr. 5. W razie potrzeby przemieszać kopystką.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto, tworząc placuszki (ok. Ø 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć 3-4 min z każdej strony. Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, za każdym razem dodając na patelnię niewielką ilość oliwy. Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry