Placki z serkiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
812 kcal /
3400 kJ
Kalorie
47.5 gBiałko
82.7 gWęglowodany
35 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g migdałów, w płatkach
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 2 jajka
  • 200 g serka kremowego śmietankowego
  • 100 g mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g brązowego cukru
  • olej kokosowy do smażenia
  • 200 g serka homogenizowanego, waniliowego do podania
  • owoce leśne, mieszane, świeże (np. jeżyny, jagody, maliny itp.), ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać migdały, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać2 min/obr. 3.5. Pianę z białek przełożyć do dużej miski, odstawić.Zdjąć motylek.
  4. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać serek kremowy i mleko, wymieszać10 s/obr. 4.
  5. Dodać rozdrobnione migdały, mąkę, brązowy cukier i proszek do pieczenia, zmiksować15 s/obr. 6. Ciasto przelać do miski, w której znajduje się piana z białek, całość delikatnie wymieszać za pomocą kopystki.
  6. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki kłaść na gorący olej porcje ciasta, tworząc okrągłe placki (Ø 6 cm). Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  7. Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z serkiem waniliowym i owocami leśnymi.
Przewijanie do góry