Przekąska z oscypkiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
76 kcal /
318 kJ
Kalorie
3 gBiałko
5 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 – 140 g oscypka innego wędzonego żółtego sera, pokrojonego na kawałki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki wody
  • sól do posypania
  • pieprz czarny, mielony do posypania
  • kminek, mielony do posypania
  • zioła prowansalskie, suszone do posypania (opcjonalnie)
  • pestki dyni łuskane, do posypania (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej, odważyć do niej ser. Ser włożyć na 1 godz. do zamrażalnika.
  2. Na prostokątnej blasze rozłożyć ciasto francuskie, posmarować roztrzepanym żółtkiem z wodą, nożem przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w poprzek w paski szerokości 2-3 cm. Delikatnie porozsuwać paski ciasta, tworząc kilkumilimetrowe odstępy.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
  4. Do naczynia miksującego włożyć schłodzony ser, rozdrobnić10 s/obr. 8.
  5. Ciasto równomiernie posypać rozdrobnionym serem, solą i pieprzem. ⅓ ciasta posypać kminkiem, ⅓ ziołami prowansalskimi, ⅓ pestkami dyni.
  6. Piec 10 min (180°C). Pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia. Przekąskę z oscypkiem podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry