Placki jaglane
478.8 kcal /
2003.2 kJKalorie
2003.2 kJKalorie
18.7 gBiałko
52.9 gWęglowodany
21.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g kaszy jaglanej
- 1000 g wody
- 10 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
- 2 jajka
- 10 g miodu
- ananas, świeży (ok. 90g), pokrojony w kostkę, do podania
- cynamon, mielony do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę, umieścić ją na sitku o drobnych oczkach i opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać olej. Włożyć koszyczek, przełożyć do niego opłukaną kaszę, gotować15 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną kaszę, dodać mąkę, jajka i miód, zmiksować15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 5-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki. Placki jaglane podawać z dodatkiem ananasa, oprószone cynamonem.