Placki bananowe
50.4 kcal /
210.9 kJKalorie
210.9 kJKalorie
1.2 gBiałko
8.2 gWęglowodany
1.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 30 – 50 g cukru
- 30 – 50 g brązowego cukru
- 100 g mleka
- 30 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć banany, dodać jajka, mąkę, cukier, mleko, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, zmiksować20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-7 cm, grubość ok. 0,5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki. Placki bananowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dżemu owocowego, bitej śmietany lub owoców.