
Pizza z wegańskim „serem” z ziemniaków
451.3 kcal /
1889.7 kJKalorie
1889.7 kJKalorie
10.8 gBiałko
61.3 gWęglowodany
20.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 670 g wody
- 250 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 50 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 300 g mąki pszennej typ 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 110 g oliwy z oliwek
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 2 ¾
- łyżeczki soli
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g płatków drożdżowych
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 120 – 150 g różyczek brokułu podzielonych na 0,5-1 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki i marchewkę, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować ciasto. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać pozostałe 170 g wody, 30 g oliwy, drożdże, cukier, 2 łyżeczki oregano i 1,5 łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. W tym czasie przygotować ser z ziemniaków i sos. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 60 g cebuli i czosnek, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowane na parze ziemniaki i marchewkę, 50 g oliwy, płatki drożdżowe, ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i paprykę wędzoną, zmiksować30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 60 g cebuli, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, pozostałe ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki oregano, gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć mąką, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kukurydzę i brokuł, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, w razie potrzeby oprószyć z wierzchu mąką, rozwałkować na okrąg, przełożyć na nie równomiernie sos pomidorowy, łyżeczką nakładać ser z ziemniaków, na wierzchu ułożyć odważony brokuł i kukurydzę.
- Piec 20-30 min (200°C). Podawać na ciepło, pokrojoną na kawałki.