Pissaladière – francuska pizza

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
140.5 kcal /
587.8 kJ
Kalorie
2.5 gBiałko
16.6 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 250
  • g mąki pszennej
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 40 g wody letniej
  • Dodatki: 80 – 100
  • g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 700 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oliwy z oliwek
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy
  • mąka pszenna do oprószenia blachy
  • 2 łyżki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 1 – 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
  • filety z anchois, w oleju (ok. 70g), odsączone z zalewy, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, jajko i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać30 s/obr. 6. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min .
  2. Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać sól i oliwę, dusić15 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do koszyczka, odsączyć.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Blachę do pieczenia natłuścić oliwą i oprószyć mąką.
  6. Ciasto rozwałkować na placek (20 x 30 cm) lub na wielkość blachy, przełożyć na blachę, pokryć warstwą cebuli, na wierzchu ułożyć kapary i rozdrobnione wcześniej oliwki, posypać tymiankiem i pieprzem. Piec 30-35 min (180°C) na dolnym poziomie piekarnika. Upieczoną pizzę udekorować filetami anchois. Pissaladière – francuską pizzę podawać na ciepło.
Przewijanie do góry