Pizza na mąkach pełnoziarnistych

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
315.5 kcal /
1320.9 kJ
Kalorie
14.3 gBiałko
40.2 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 180
  • g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki owsianej (patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos i dodatki: mąka orkiszowa razowa ilość do oprószenia blachy i ciasta
  • 50 g szynkigotowanej w plastrach, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 100 – 120 g brokułu podzielonego na 1 cm różyczki
  • 125 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 60 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 10 – 20 g rukoli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę orkiszową, mąkę owsianą, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować sos i dodatki.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć mąką, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej szynkę i brokuł, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać przecier pomidorowy, sól i oregano, gotować10 min/100°C/obr. 2.
  8. Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, oprószyć je mąką, szybko zagnieść, uformować ponownie w kulę, rozwałkować ją na wielkość blachy. Na ciasto wyłożyć równomiernie sos pomidorowy, rozdrobnioną mozzarellę, odważone szynkę i brokuły.
  9. Piec 15 min (220°C). W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rukolę, odstawić. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojoną na kawałki, udekorowaną odważoną rukolą.
Przewijanie do góry