Pizza na mąkach pełnoziarnistych
315.5 kcal /
1320.9 kJKalorie
1320.9 kJKalorie
14.3 gBiałko
40.2 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 180
- g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g mąki owsianej (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
- Sos i dodatki: mąka orkiszowa razowa ilość do oprószenia blachy i ciasta
- 50 g szynkigotowanej w plastrach, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 100 – 120 g brokułu podzielonego na 1 cm różyczki
- 125 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
- ¼
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 10 – 20 g rukoli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę orkiszową, mąkę owsianą, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować sos i dodatki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć mąką, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej szynkę i brokuł, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, sól i oregano, gotować10 min/100°C/obr. 2.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, oprószyć je mąką, szybko zagnieść, uformować ponownie w kulę, rozwałkować ją na wielkość blachy. Na ciasto wyłożyć równomiernie sos pomidorowy, rozdrobnioną mozzarellę, odważone szynkę i brokuły.
- Piec 15 min (220°C). W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rukolę, odstawić. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojoną na kawałki, udekorowaną odważoną rukolą.
