Placki z chleba z sosem czosnkowo-ziołowym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
127 kcal /
532 kJ
Kalorie
2.9 gBiałko
8.7 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Placki z chleba: 15
  • g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 250 g chleba pszennego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g kiełbasy pokrojonej na kawałki
  • 15 g oleju
  • 1 jajko
  • 190 g mleka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos czosnkowo-ziołowy: 1
  • łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 łyżki koperku, świeżego świeżego, tylko liście
  • 2 gałązki szczypiorku drobno posiekanego
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 150 g majonezu
  • 140 g jogurtu typugreckiego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chleb, rozdrobnić20 s/obr. 7, przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i kiełbasę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobniony wcześniej chleb, jajko, mleko, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 5, przełożyć do miski. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Formować placki (Ø 6 cm) o grubości 1 cm. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 min z każdej strony lub do momentu, aż placki będą złotobrązowe.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  7. Dodać majonez, jogurt, rozmaryn, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4, przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  8. Placki z chleba podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem czosnkowo-ziołowym.
Przewijanie do góry