Pierniczkowe pianki (marshmallows)
104.5 kcal /
437.1 kJKalorie
437.1 kJKalorie
2.1 gBiałko
24.8 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g skrobi kukurydzianej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- tłuszcz w sprayu
- olej do natłuszczenia
- 230 g wody
- 35 g żelatyny w proszku
- 4 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczkigoździków, mielonych
- 115 g syropu kukurydzianego (patrz wskazówka)
- 30 g melasy trzcinowej z buraka cukrowego
- 185 g cukru
- 185 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¼
- łyżeczki soli
- 5 białek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej skrobię i cukier puder, wymieszać, odstawić.
- Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć folią aluminiową i spryskać niewielką ilością tłuszczu w sprayu lub przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Za pomocą sitka oprószyć dno formy niewielką ilością przygotowanej mieszanki skrobi i cukru pudru, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej 115 g wody i żelatynę, dodać 2 łyżeczki cynamonu, imbir, gałkę muszkatołową i goździki, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 115 g wody, syrop kukurydziany i melasę, dodać cukier, cukier trzcinowy i sól, dusić15 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mieszankę żelatyny i przypraw, gotować2 min/100°C/obr. 1.
- Założyć motylek. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, ubijać10 min/obr. 4.Zdjąć motylek. Masę cukrową przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać bez założonej miarki2 min/obr. 3.5, następnie ubijać bez założonej miarki kolejne4 min/obr. 4, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać ciepłą masę cukrową. Masę piankową przelać do przygotowanej formy, odstawić do lodówki na 4-6 godz. do stężenia.
- Stężałą masę piankową ostrożnie przełożyć na blat oprószony 1 łyżką mieszanki skrobi i cukru pudru. Delikatnie zdjąć folię aluminiową, wierzch oprószyć mieszanką skrobi i cukru pudru. Foremkami do ciastek wyciąć pianki i obtoczyć każdą z nich w pozostałej mieszance skrobi i cukru pudru. Pianki oprószyć pozostałymi 2 łyżeczkami cynamonu. Pianki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, przekładając każdą warstwę arkuszem papieru do pieczenia oprószonego mieszanką skrobi i cukru pudru. Pierniczkowe pianki (marshmallows) podawać jako deser lub zapakować w formie prezentu (patrz wskazówka).