
Pieprzówka
4087 kcal /
17111.5 kJKalorie
17111.5 kJKalorie
0.4 gBiałko
304 gWęglowodany
0.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 20 g ziaren pieprzu czarnego
- 940 g wódki (patrz wskazówka)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 500 g wody
- 150 g spirytusu rektyfikowanego 96%
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz, zmielić10 s/obr. 9.
- Dodać wódkę i ziele angielskie, wymieszać10 s/obr. 3, przelać do dużego słoja (2 l), zakręcić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce w temp. pokojowej na 2 tygodnie. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 2, przelać do innego naczynia, odstawić na 30-45 min, aby syrop ostygł.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoja, uważając, aby osad pozostał na dnie słoja, pozostawić na ok. 5 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Opłukać słój. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać ostudzony syrop i spirytus, wymieszać10 s/obr. 3, przelać do opłukanego słoja, zakręcić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Umyć naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć pojedynczą warstwą papierowego ręcznika w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na 20-30 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Nalewkę przelać do 2 butelek (0,5 l) i 1 butelki (0,7 l) (patrz wskazówka).
- Pieprzówkę podawać w małych kieliszkach, zmrożoną lub jako dodatek do herbaty.