Pieczone brzoskwinie z bezą
299 kcal /
1253 kJKalorie
1253 kJKalorie
7 gBiałko
51 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pieczone brzoskwinie: 4
- brzoskwinie (patrz wariant)
- 50 g migdałów, ze skórką
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 25 g cukru
- Beza szwajcarska: 3
- białka
- 140 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Blachę lub płaską formę kamionkową „Ben” wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, dodać cukier, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej połówek brzoskwiń.
- Piec 12-15 min (170°C) lub do momentu upieczenia (patrz wskazówka). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2, następnie ubijać bez założonej miarki5 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Bezę przełożyć do jednorazowej torebki do mrożonek, odciąć ok. 1 cm końcówkę, nakładać bezę na upieczone brzoskwinie. Za pomocą palnika gazowego opalać bezę do uzyskania złotobrązowego koloru. Pieczone brzoskwinie z bezą podawać na ciepło jako deser.