Pieczone brzoskwinie z bezą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
299 kcal /
1253 kJ
Kalorie
7 gBiałko
51 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczone brzoskwinie: 4
  • brzoskwinie (patrz wariant)
  • 50 g migdałów, ze skórką
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 25 g cukru
  • Beza szwajcarska: 3
  • białka
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Blachę lub płaską formę kamionkową „Ben” wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, dodać cukier, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej połówek brzoskwiń.
  4. Piec 12-15 min (170°C) lub do momentu upieczenia (patrz wskazówka). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2, następnie ubijać bez założonej miarki5 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Bezę przełożyć do jednorazowej torebki do mrożonek, odciąć ok. 1 cm końcówkę, nakładać bezę na upieczone brzoskwinie. Za pomocą palnika gazowego opalać bezę do uzyskania złotobrązowego koloru. Pieczone brzoskwinie z bezą podawać na ciepło jako deser.
Przewijanie do góry