Pianka ze zsiadłego mleka z orzechami włoskimi w miodzie
289.8 kcal /
1213.1 kJKalorie
1213.1 kJKalorie
10.2 gBiałko
31 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g orzechów włoskich, łuskanych
- 30 g miodu płynnego
- 50 – 60 g cukru
- 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 100 g wody
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 450 g zsiadłego mleka
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy i miód, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić20 s/obr. 10. Cukier cytrynowy przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć rozmaryn, rozdrobnić3 s/obr. 8. Rozmaryn zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Przełożyć do miski z orzechami i miodem, dokładnie wymieszać kopystką, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
- Piec 7-10 min (180°C) lub do lekkiego zrumienienia. Orzechy w miodzie odstawić do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać żelatynę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 1. W razie potrzeby przemieszać kopystką, aby zgarnąć żelatynę z dna naczynia miksującego, wymieszać2 min/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wsypać przygotowany wcześniej cukier cytrynowy i cukier waniliowy, dodać zsiadłe mleko, wymieszać2 min/obr. 2.
- Dodać mieszankę żelatyny i wody, ubijać4 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Przelać do 4 pucharków, odstawić do lodówki na 2-3 godz. lub do momentu, aż pianka stężeje.
- Piankę ze zsiadłego mleka podawać schłodzoną, posypaną orzechami włoskimi w miodzie.