Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
847.7 kcal /
3546.9 kJ
Kalorie
57.8 gBiałko
33.6 gWęglowodany
54.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • gorąca woda do namoczenia migdałów
  • 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na ok. 7 cm kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1 cm piórka
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 3-4 cm łódeczki
  • 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 400g każdy, max. 38 cm długości)
  • 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w 1 cm plastry
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 250 g bulw kopru włoskiego pokrojonego w 3 mm plastry
  • 150 g sałaty rzymskiej pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 150 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej w lekkiej octowej zalewie, odsączonej (patrz wskazówka)
  • pieczywo do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić oliwą za pomocą pędzelka (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, zmiksować10 s/obr. 6. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały. Zalać taką ilością gorącej wody, aby były przykryte. Odstawić do namoczenia na 15 min.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej czerwoną paprykę, cebulę i ziemniaki. Przełożyć do płaskiej formy kamionkowej „Ben”, równomiernie rozłożyć. Na wierzchu ułożyć pstrągi. Do środka każdej ryby włożyć 2 plastry cytryny, 1 ząbek czosnku przekrojony na pół, 1 gałązkę tymianku i 1 gałązkę rozmarynu. Pozostałe plastry cytryny równomiernie rozłożyć w całym naczyniu. Ryby i warzywa polać ⅓ odłożonego dressingu, oprószyć ¾ łyżeczki soli i pozostałą ½ łyżeczki pieprzu. Piec 35-40 min (200°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej koper włoski, sałatę i pomidorki koktajlowe. Dodać ⅓ odłożonego dressingu, wymieszać. Odstawić do lodówki do momentu podania. Namoczone migdały odsączyć.
  8. Do naczynia miksującego włożyć rozdrobniony parmezan, odsączone migdały i czerwoną paprykę konserwową, dodać pozostałą ⅓ dressingu i ¼ łyżeczki soli, zmiksować10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać1 min/obr. 4. Pieczoną rybę po włosku podawać z dipem z papryki, sałatką z kopru włoskiego i pieczywem jako danie główne.
Przewijanie do góry