Penne all’arrabbiata

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
488.5 kcal /
2043.8 kJ
Kalorie
17.1 gBiałko
65.9 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 320 g makaronu, suchego, typu penne rigate
  • woda osolona, do ugotowania makaronu
  • 50 g sera pecorino pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 350 g pomidorów, dojrzałych obranych, pokrojonych na kawałki
  • 350 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Ma pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. Nastawić osoloną wodę na makaron tak, aby ugotował się równocześnie z sosem. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser pecorino, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i papryczki chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę i boczek, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać pomidory i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. 1. Przygotowanym sosem polać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Penne all’arrabbiata podawać posypane rozdrobnionym serem pecorino.
Przewijanie do góry