
Penne all’arrabbiata
488.5 kcal /
2043.8 kJKalorie
2043.8 kJKalorie
17.1 gBiałko
65.9 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 320 g makaronu, suchego, typu penne rigate
- woda osolona, do ugotowania makaronu
- 50 g sera pecorino pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 2 cm kostkę
- 350 g pomidorów, dojrzałych obranych, pokrojonych na kawałki
- 350 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Ma pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. Nastawić osoloną wodę na makaron tak, aby ugotował się równocześnie z sosem. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser pecorino, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i papryczki chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i boczek, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. 1. Przygotowanym sosem polać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Penne all’arrabbiata podawać posypane rozdrobnionym serem pecorino.