
Pasztet z selera
62 kcal /
259.2 kJKalorie
259.2 kJKalorie
2.2 gBiałko
6.8 gWęglowodany
3.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g słonecznika łuskanego
- 750 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g pieczarek przekrojonych na pół
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 500 g wody
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g bułki tartej
- 50 g kaszy manny
- 3 jajka
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć słonecznik, zmielić10 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć seler, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, pieczarki, pietruszkę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć na wkład Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z rozdrobnionym selerem. Włożyć wkład Varomy z rozdrobnionymi warzywami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące (patrz wskazówka).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie ugotowane na parze warzywa, dodać zmielony słonecznik, masło, bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, sól, pieprz, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową i kurkumę, zmiksować20 s/obr. 6. Masę przełożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wyrównać kopystką. Piec 1 godz. 10 min (180°C). Pasztet z selera podawać po ostudzeniu, pokrojony w plastry.