Papryczki jalapeños nadziewane serkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
56.3 kcal /
235.7 kJ
Kalorie
1.7 gBiałko
1.5 gWęglowodany
4.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 12 papryczek chili jalapeño, świeżych o długości 8-10 cm
  • 100 g serka kremowego koziego
  • 50 g serka śmietankowego (np. Philadelphia®)
  • 2 białka
  • 1 szczypta soli
  • olej dogłębokiego smażenia
  • 2 żółtka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, funkcja grill. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej papryczki. Piec ok. 20 min (200°C). Upieczone papryczki przełożyć ostrożnie trzymając za ogonki do worka foliowego, szczelnie zawiązać, pozostawić do ostudzenia na ok. 20 min. Ostudzone papryczki wyjąć z worka, obrać ze skórki i delikatnie naciąć ostrym nożem, palcami usunąć gniazda nasienne.
  2. Do naczynia miksującego włożyć serek kozi i serek śmietankowy, wymieszać20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Każdą z papryczek wypełnić masą serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać2 min/obr. 3.5. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać olej.
  5. Do naczynia miksującego dodać żółtka, wymieszać30 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przelać do innego naczynia, odstawić. Nadziane serkiem papryczki zanurzać po kolei w masie i smażyć na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Usmażone papryczki układać na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Papryczki jalapeños nadziewane serkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry