Ostry sos z bananów
154 kcal /
645 kJKalorie
645 kJKalorie
2 gBiałko
27 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 5 g octu jabłkowego
- 130 g wody
- 350 – 400 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki chili, mielonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziele angielskie, zmielić15 s/obr. 10.
- Dodać cebulę, czosnek, imbir i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ocet, wodę, banany, kurkumę, chili, cynamon, liście laurowe i pieprz, podgrzewać20 min/90°C/obr. 2. Ostrożnie usunąć liście laurowe, zmiksować30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Podawać jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs (np. szaszłyków, kurczaka) lub pieczonych warzyw, na zimno lub na ciepło (patrz wskazówka).