Ostry sos z bananów

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
154 kcal /
645 kJ
Kalorie
2 gBiałko
27 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 5 g octu jabłkowego
  • 130 g wody
  • 350 – 400 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziele angielskie, zmielić15 s/obr. 10.
  2. Dodać cebulę, czosnek, imbir i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ocet, wodę, banany, kurkumę, chili, cynamon, liście laurowe i pieprz, podgrzewać20 min/90°C/obr. 2. Ostrożnie usunąć liście laurowe, zmiksować30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Podawać jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs (np. szaszłyków, kurczaka) lub pieczonych warzyw, na zimno lub na ciepło (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry