Orkiszowa galette z rabarbarem
229 kcal /
960 kJKalorie
960 kJKalorie
4.4 gBiałko
29.9 gWęglowodany
10.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 240 g ziaren orkiszu
- 115 g cukru
- 125 g masła, niesolonego zimnego, pokrojonego na kawałki
- 25 g wody zimnej
- 1 szczypta soli
- 500 g rabarbaru pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania brzegów ciasta
- 2 – 3 łyżki migdałów, w płatkach
- 1 łyżka cukru pudru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna orkiszu, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać 50 g cukru, zmielić15 s/obr. 10.
- Dodać wcześniej zmielone ziarna orkiszu, masło, wodę i sól, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i spłaszczyć na grubość ok. 3 cm. Odstawić do lodówki na 1 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rabarbar, 65 g cukru i skrobię ziemniaczaną, wymieszać dokładnie kopystką, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na okrąg (Ø ok. 30 cm). Placek przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć rabarbar z cukrem i skrobią, zostawiając 3 cm odstęp od brzegów. Brzegi ciasta zawinąć do góry, docisnąć, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Wierzch posypać płatkami migdałów.
- Piec 35-40 min (200°C). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na ok. 1 godz. Orkiszową galette z rabarbarem posypać cukrem pudrem i podawać pokrojoną na kawałki.