Orientalny sos słodko-kwaśny
197.5 kcal /
826.7 kJKalorie
826.7 kJKalorie
1.3 gBiałko
47.1 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 220 – 250 g zalewy z ananasa z puszki
- 35 – 40 g octu ryżowego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 – 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 20 g ketchupu łagodnego
- 20 g sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 ½
- łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 2 – 3 krople barwnika spożywczego, czerwonego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać zalewę z ananasa, ocet, sok z cytryny, dodać cukier, ketchup, sos sojowy i sos rybny, gotować10 min/100°C/obr. 1. W miseczce połączyć skrobię ziemniaczaną z wodą, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać barwnik, mieszankę skrobi i wody, gotować bez założonej miarki1 min/100°C/obr. 2. Orientalny sos słodko-kwaśny pozostawić do ostudzenia, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub wykorzystać w wybranym przepisie.