Orientalny sos słodko-kwaśny

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
197.5 kcal /
826.7 kJ
Kalorie
1.3 gBiałko
47.1 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 220 – 250 g zalewy z ananasa z puszki
  • 35 – 40 g octu ryżowego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 60 – 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g ketchupu łagodnego
  • 20 g sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 ½
  • łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 – 3 krople barwnika spożywczego, czerwonego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać zalewę z ananasa, ocet, sok z cytryny, dodać cukier, ketchup, sos sojowy i sos rybny, gotować10 min/100°C/obr. 1. W miseczce połączyć skrobię ziemniaczaną z wodą, wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać barwnik, mieszankę skrobi i wody, gotować bez założonej miarki1 min/100°C/obr. 2. Orientalny sos słodko-kwaśny pozostawić do ostudzenia, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub wykorzystać w wybranym przepisie.
Przewijanie do góry