Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
182 kcal /
761.4 kJ
Kalorie
7.8 gBiałko
19.3 gWęglowodany
8.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 170
  • g mleka w temp. pokojowej
  • 10 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 15 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • ¾
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • Farsz: 2
  • ząbki czosnku
  • 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 25 g oleju rzepakowego (patrz wariant)
  • 350 g mięsa drobiowego ugotowanego, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
  • 15 g sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Formowanie i gotowanie: mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 400 g wody
  • szczypiorek, świeży posiekany, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
  3. Dodać cebulę i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać mięso drobiowe, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawę 5 smaków i sól, rozdrobnić4 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Z farszu uformować 14 kulek, odstawić.
  5. Z papieru do pieczenia wyciąć 14 kwadratów (ok. 6 x 6 cm, patrz wskazówka), odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych porcji. Z każdej porcji ciasta uformować kulkę, następnie rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na okrągły placek (grubość ok. 3 mm). Na środku placka kłaść kulkę farszu, następnie połączyć brzegi ciasta i uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na przygotowanym kawałku papieru do pieczenia. Czynności powtarzać dla pozostałych porcji ciasta i farszu. 6 bułeczek razem z papierem do pieczenia umieścić w dolnej części przystawki Varoma, pozostałe 8 na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Nałożyć pokrywę przystawki Varoma, odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z bułeczkami, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane szczypiorkiem (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry