Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
499.8 kcal /
2092.4 kJ
Kalorie
10.8 gBiałko
64.5 gWęglowodany
23.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g azjatyckiego cienkiego makaronu
  • wrząca woda do namoczenia makaronu
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
  • Sajgonki na parze: 100
  • g kapusty pekińskiej bez twardych części
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego w paski (0,5 x 2 cm)
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 20 g sosu sojowego
  • woda do namaczania papieru ryżowego
  • 10 płatów papieru ryżowego (Ø 16 cm)
  • Orientalna zupa z makaronem: 2
  • ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 cm plastry
  • 5 – 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • 1 – 1 ½
  • łyżki curry, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 200 g batatów pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 4 cm)
  • 120 g pieczarek pieczarek portobello, pokrojonych w plastry
  • 120 g boczniaków, świeżych pokrojonych w plastry
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g sosu sojowego plus dodatkowa ilość do podania z sajgonkami
  • kolendra, świeża do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Do miski z makaronem wlać wrzącą wodę, odstawić na 3 min. W tym czasie natłuścić oliwą dolną część i wkład przystawki Varoma, następnie makaron przecedzić przez sitko, przelać zimną, bieżącą wodą, podzielić na 2 części w proporcji ⅓ do sajgonek i ⅔ do zupy, w razie potrzeby pokroić nożem na mniejsze kawałki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć kapustę pekińską, marchewkę i paprykę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5.
  3. Dodać tofu, przyprawę 5 smaków i sos sojowy, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do miski.
  4. Do głębokiego talerza wlać wodę, płat papieru ryżowego zanurzyć na 2 s w wodzie, przełożyć na deskę, poczekać, aż zmięknie. Na płat papieru ryżowego nałożyć ok. 2 łyżki nadzienia z warzyw i tofu. Zwinąć początek sajgonki, zakładając brzegi papieru ryżowego do środka. Nałożyć niewielką porcję przygotowanego makaronu, zwinąć sajgonkę do końca. Czynności powtórzyć dla pozostałych 9 płatów papieru ryżowego, aby zużyć całe nadzienie i mniejszą porcję przygotowanego makaronu. Zawinięte sajgonki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać mleko kokosowe, wodę, curry i sól, gotować4 min/100°C/obr. 2.
  7. Dodać bataty, paprykę, pieczarki, sos sojowy i sok z limonki, nałożyć przystawkę Varoma z sajgonkami, gotować na parze15 min/100°C//obr. 1(patrz wskazówka). Orientalną zupę podawać z pozostałą porcją makaronu, udekorowaną świeżą kolendrą. Sajgonki na parze podawać osobno z porcją sosu sojowego.
Przewijanie do góry