
Papryki faszerowane kurczakiem curry i ryżem
314 kcal /
1318 kJKalorie
1318 kJKalorie
31.5 gBiałko
32.8 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 1700 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 3 cm kawałki
- 40 g zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na 3 mm plastry
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka np. kebab-gyros
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki chili, mielonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 czerwone papryki przekrojone wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kurczaka, rozdrobnić2 s/obr. 6.
- Dodać ugotowany ryż, rozdrobniony wcześniej ser, oliwki, curry, przyprawę do kurczaka, oregano, słodką paprykę, chili, pieprz i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać15 s//obr. 4. Przemieszać kopystką, wymieszać ponownie15 s//obr. 4Przełożyć do innego naczynia.
- Powstałym farszem napełnić połówki papryk, posypać rozdrobnioną wcześniej pietruszką i ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. Papryki faszerowane kurczakiem curry i ryżem podawać na ciepło jako danie główne.