
Paczuszka z łososiem i porem z ziemniakami
632.3 kcal /
2645.6 kJKalorie
2645.6 kJKalorie
37.6 gBiałko
40 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 450 g pora pokrojonego w 5 mm półplastry
- 560 g wody
- 180 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 – 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć por, dodać 60 g wody, gotować7 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mascarpone, rozdrobniony koperek, sól i pieprz, podgrzewać2 min/90°C//obr. 1. Sos porowy przełożyć na środek przygotowanego papieru do pieczenia (patrz wskazówka), odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie na sosie porowym ułożyć odważony filet z łososia. Arkusz papieru szczelnie zawinąć, formując paczuszkę. Piec 20 min (200°C). Paczuszkę z łososiem i porem podawać z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.