Paczuszka z łososiem i porem z ziemniakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
632.3 kcal /
2645.6 kJ
Kalorie
37.6 gBiałko
40 gWęglowodany
36 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 450 g pora pokrojonego w 5 mm półplastry
  • 560 g wody
  • 180 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 – 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć por, dodać 60 g wody, gotować7 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać mascarpone, rozdrobniony koperek, sól i pieprz, podgrzewać2 min/90°C//obr. 1. Sos porowy przełożyć na środek przygotowanego papieru do pieczenia (patrz wskazówka), odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie na sosie porowym ułożyć odważony filet z łososia. Arkusz papieru szczelnie zawinąć, formując paczuszkę. Piec 20 min (200°C). Paczuszkę z łososiem i porem podawać z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry