
Pancakes – puszyste amerykańskie naleśniki
216 kcal /
903.8 kJKalorie
903.8 kJKalorie
5.9 gBiałko
30.5 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 g jogurtu naturalnego wykonanego w TM
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g oleju
- 2 – 3 szczypty soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, jajka, jogurt, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i sól, wymieszać1 min/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i pozostawić w naczyniu miksującym na 20 min. Po tym czasie na suchą nieprzywieralną patelnię (Ø 20 cm) chochelką wlać porcję ciasta i smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min z każdej strony lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Pancakes podawać bezpośrednio po przygotowaniu.