Orientalna surówka z kapusty (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
144.2 kcal /
603.1 kJ
Kalorie
2.9 gBiałko
14.5 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 170 g marchewki z odciętymi końcami
  • 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g wody
  • 40 g oleju
  • 60 – 70 g octu ryżowego
  • 40 – 50 g octu jabłkowego
  • 30 – 40 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kapustę i marchewkę, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone marchewki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą marchewkę przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną kapustę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojoną kapustę przełożyć do miski z marchewką, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki, rozdrobnić2 s/obr. 6.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać wodę, olej, ocet, cukier i sól, gotować3 min/100°C/obr. 1. Gorącą zalewę wlać do miski z surówką, wymieszać, następnie mocno ugnieść dłońmi lub drewnianą łyżką, aby kapusta zmiękła. Odstawić do lodówki na min. 1 godz. (patrz wskazówka). Orientalną surówkę z kapusty podawać jako dodatek do dań głównych, posypaną rozdrobnionymi orzeszkami.
Przewijanie do góry