
Omlet ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą
415.7 kcal /
1739.2 kJKalorie
1739.2 kJKalorie
22.1 gBiałko
4.5 gWęglowodany
34.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 25 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka do smażenia
- 80 g liści szpinaku, świeżych
- ½
- łyżeczki soli
- 4 jajka
- 30 g mleka
- ¼
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 30 g sera żółtego np. ementalera, edamskiego,goudy, pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, pokrojonej w cienkie plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak i ¼ łyżeczki soli, dusić4 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz, podgrzewać3 min/37°C/obr. 4.Zdjąć motylek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser i szynkę, odstawić.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni z pokrywką (Ø 22 cm) rozgrzać 1 łyżkę oliwy na średniej mocy palnika. Na rozgrzaną oliwę wlać przygotowaną mieszankę jajeczną, patelnię przykryć pokrywką. Smażyć pod przykryciem 5-6 min na średniej mocy palnika. Gdy brzegi masy jajecznej się zetną, ale środek jeszcze będzie miękki, nałożyć na połowę omletu duszony szpinak, na nim rozłożyć odważony ser i szynkę. Omlet delikatnie złożyć na pół za pomocą łopatki. Patelnię ponownie przykryć pokrywką, wyłączyć palnik, odstawić na 2-3 min. Omlet ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą przekroić na pół i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.