
Omlet z cukinią (dla dzieci)
159.2 kcal /
666.2 kJKalorie
666.2 kJKalorie
5 gBiałko
3.3 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 300 g cukinii obranej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 2 jajka
- 30 g serka kremowego
- olej ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. .
- Dodać cukinię, rozdrobnić5-7 s/obr. 4, następnie dusić10 min/120°C//obr. . Nadmiar płynu przecedzić przez koszyczek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać serek, wymieszać6 s/obr. 3.
- Dodać cebulę duszoną z cukinią, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia.
- Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć na patelnię masę jajeczną tworząc omlet (ok. Ø 15 cm), powierzchnię wyrównać za pomocą kopystki. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażony omlet przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Omlet z cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.