
Omlet z białek
219 kcal /
916.4 kJKalorie
916.4 kJKalorie
28.3 gBiałko
7 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g białek (z ok. 5 jajek)
- 10 g szczypiorku, świeżego posiekanego
- (opcjonalnie)
- 50 g cukinii pokrojonej na kawałki
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 6 – 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 400 g wody
- 2 – 3 plastry szynki długodojrzewającej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczypiorek, cukinię, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Za pomocą pędzelka posmarować papier oliwą. Na papier wylać masę białkowo-warzywną, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z masą, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Omlet przełożyć na talerz, ułożyć na nim szynkę i pomidorki, zwinąć i pokroić na kawałki. Omlet z białek podawać bezpośrednio po przygotowaniu.