
Omlet biszkoptowy
159.4 kcal /
666.8 kJKalorie
666.8 kJKalorie
11.9 gBiałko
8.2 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- olej rzepakowy ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać ok.1 min/obr. 3.5, do momentu aż piana będzie sztywna.
- Dodać mąkę i żółtka, wymieszać5-6 s/obr. 2.
- Na patelni rozgrzać olej. Ciasto wylać na gorącą patelnię, smażyć na złotobrązowy kolor. Po 3-4 min przewrócić na drugą stronę. Omlet biszkoptowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.