Ogórki po azjatycku (TM6)
83.2 kcal /
348.1 kJKalorie
348.1 kJKalorie
2.2 gBiałko
10.7 gWęglowodany
4.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcówkami
- 700 g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- ½
- czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 szczypty soli
- 30 g sosu sojowego
- 20 g octu ryżowego
- 15 g oleju sezamowego, prażonego
- 2 łyżki ziaren sezamu białego czarnego
- 1 łyżka szczypiorku, świeżego posiekanego, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone ogórki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma. Oprószyć solą, dokładnie wymieszać, odstawić na 15 min, aby ogórki puściły sok. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, dodać cukier i sól, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy, wymieszać1 min/obr. 2.
- Osolone ogórki opłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć z nadmiaru płynu, przełożyć do dużej miski do sałatek. Polać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 godz. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć sezam, odstawić do ostudzenia. Ogórki po azjatycku podawać schłodzone, posypane uprażonym sezamem i szczypiorkiem.