
Ognisty kurczak z warzywną surówką
1290.2 kcal /
5398.3 kJKalorie
5398.3 kJKalorie
74.3 gBiałko
17.3 gWęglowodany
102.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ognisty kurczak: 3
- ząbki czosnku
- 4 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych
- 2 – 4 papryczki chili bird’s eye, suszone (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 100 g oleju
- 50 g czerwonego octu winnego
- 1 tuszka z kurczaka w całości (ok. 1500g)
- Warzywna surówka: 500
- g warzyw, mieszanych pokrojonych na kawałki, np. seler, marchewka, papryka, brokuły
- 100 g majonezu
- 1 ½
- łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, świeże papryczki chili i suszone papryczki chili, dodać wędzoną paprykę, sól, oregano, olej i ocet, gotować5 min/100°C/obr. . Założyć miarkę, uruchomić Miksowanie /30 s. Z kurczaka wyciąć szyję, kuper i kręgosłup. Tuszkę ułożyć piersiami do góry, następnie rozpłaszczyć, mocno dociskając. Kurczaka umieścić w brytfannie, naciąć skórę, polać marynatą. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 5 godz. (lub całą noc).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec kurczaka ok. 1 godz. 15 min (180°C). W tym czasie przygotować warzywną surówkę.
- Do naczynia miksującego włożyć warzywa, majonez i musztardę, dodać sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Ognistego kurczak podawać z warzywną surówką bezpośrednio po przygotowaniu.