Ognisty kurczak z warzywną surówką

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1290.2 kcal /
5398.3 kJ
Kalorie
74.3 gBiałko
17.3 gWęglowodany
102.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ognisty kurczak: 3
  • ząbki czosnku
  • 4 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych
  • 2 – 4 papryczki chili bird’s eye, suszone (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 100 g oleju
  • 50 g czerwonego octu winnego
  • 1 tuszka z kurczaka w całości (ok. 1500g)
  • Warzywna surówka: 500
  • g warzyw, mieszanych pokrojonych na kawałki, np. seler, marchewka, papryka, brokuły
  • 100 g majonezu
  • 1 ½
  • łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, świeże papryczki chili i suszone papryczki chili, dodać wędzoną paprykę, sól, oregano, olej i ocet, gotować5 min/100°C/obr. . Założyć miarkę, uruchomić Miksowanie /30 s. Z kurczaka wyciąć szyję, kuper i kręgosłup. Tuszkę ułożyć piersiami do góry, następnie rozpłaszczyć, mocno dociskając. Kurczaka umieścić w brytfannie, naciąć skórę, polać marynatą. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 5 godz. (lub całą noc).
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec kurczaka ok. 1 godz. 15 min (180°C). W tym czasie przygotować warzywną surówkę.
  3. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, majonez i musztardę, dodać sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Ognistego kurczak podawać z warzywną surówką bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry