Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami
309.4 kcal /
1295.5 kJKalorie
1295.5 kJKalorie
4.8 gBiałko
36.5 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 – 75 g wiśni kandyzowanych
- 70 – 75 g czereśni koktajlowych odsączonych z syropu
- 7 – 8 plastrów ananasa, z puszki odsączonych z syropu (syrop zachować)
- 4 jajka
- 170 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- 200 g mąki pszennej
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 – 90 g cukru pudru
- 1 ½
- łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kandyzowane wiśnie, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, odstawić. Plastry ananasa odsączyć za pomocą papierowych ręczników (syrop z puszki zachować), ułożyć na dnie przygotowanej wcześniej formy. W otworach ananasa oraz przestrzeniach między plastrami ułożyć odważone wiśnie, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać 30 g syropu z ananasa, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować15-20 s/obr. 6. Masę delikatnie przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki.
- Piec 35-45 min (170°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu ciasto odstawić na 10-15 min do ostudzenia, następnie ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Na tortownicę nałożyć paterę i jednym ruchem ostrożnie obrócić całość tak, aby ciasto znalazło się na paterze ananasami do góry. Delikatnie zdjąć dno tortownicy i usunąć papier.
- Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami podawać jako deser.