Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
309.4 kcal /
1295.5 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
36.5 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 – 75 g wiśni kandyzowanych
  • 70 – 75 g czereśni koktajlowych odsączonych z syropu
  • 7 – 8 plastrów ananasa, z puszki odsączonych z syropu (syrop zachować)
  • 4 jajka
  • 170 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 – 90 g cukru pudru
  • 1 ½
  • łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kandyzowane wiśnie, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, odstawić. Plastry ananasa odsączyć za pomocą papierowych ręczników (syrop z puszki zachować), ułożyć na dnie przygotowanej wcześniej formy. W otworach ananasa oraz przestrzeniach między plastrami ułożyć odważone wiśnie, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać 30 g syropu z ananasa, wymieszać10 s/obr. 4.
  4. Dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować15-20 s/obr. 6. Masę delikatnie przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki.
  5. Piec 35-45 min (170°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu ciasto odstawić na 10-15 min do ostudzenia, następnie ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Na tortownicę nałożyć paterę i jednym ruchem ostrożnie obrócić całość tak, aby ciasto znalazło się na paterze ananasami do góry. Delikatnie zdjąć dno tortownicy i usunąć papier.
  6. Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami podawać jako deser.
Przewijanie do góry