Placki z serka wiejskiego z sosem owocowym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
370.7 kcal /
1550.8 kJ
Kalorie
14.5 gBiałko
52.6 gWęglowodany
12.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 85 g płatków owsianych błyskawicznych górskich
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 35 g miodu
  • 20 g masła miękkiego
  • 20 g masła klarowanego (ghee) plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 250 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 30 – 50 g erytrytolu (patrz wskazówka)
  • 30 – 50 g ksylitolu
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 banan pokrojony w plastry, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić30 s/obr. 10. Zmielone płatki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać serek wiejski, jajka, miód, masło, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na ok. 5 min. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać erytrytol i sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać10 min/70°C/obr. 2. W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość masła na średniej mocy palnika. Łyżką nakładać porcje ciasta, tworząc niewielkie placki (Ø 8 cm). Smażyć ok. 2 min z każdej strony. Sos z owoców jagodowych przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Placki z serka wiejskiego podawać z plastrami banana, polane sosem owocowym.
Przewijanie do góry