Mus z owoców jagodowych
347.7 kcal /
1454.6 kJKalorie
1454.6 kJKalorie
7.3 gBiałko
43.2 gWęglowodany
17.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 listków żelatyny (1,9g każdy, patrz wskazówka)
- 50 g wody plus dodatkowa porcja do namoczenia żelatyny
- 300 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych (np. truskawek, malin), plus dodatkowa porcja do dekoracji
- 300 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych plus dodatkowa porcja do dekoracji
- 200 g cukru
- 250 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- W miseczce z zimną wodą namoczyć listki żelatyny kilka minut lub według instrukcji na opakowaniu.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać2 min/60°C/obr. 1. Odsączyć listki żelatyny.
- Do naczynia miksującego dodać odsączone listki żelatyny, wymieszać5 s/obr. 2, lub do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Dodać owoce, cukier i twaróg, zmiksować20 s/obr. 8. Mieszankę przełożyć do dużego naczynia. Schłodzić w lodówce do momentu, aż żelatyna zacznie się ścinać, a mieszanka nabierze konsystencji gęstej śmietany (ok. 30 min). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do mieszanki owocowej, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć mus do 6 miseczek i odstawić do lodówki na 4 godz. Przybrać owocami i świeżymi liśćmi mięty. Mus z owoców jagodowych podawać schłodzony.