Mus z czarnej porzeczki do tortów i deserów
102.1 kcal /
427.2 kJKalorie
427.2 kJKalorie
1.1 gBiałko
12.3 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 5 łyżek wody
- 450 g czarnych porzeczek, świeżych
- 450 g czarnych porzeczek, mrożonych
- 120 g cukru
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 250 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
👨🍳 Przygotowanie
- W kubku wymieszać żelatynę i wodę, odstawić do napęcznienia na 5-10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć porzeczki, dodać cukier, podgrzewać6 min/60°C/obr. 2, następnie zmiksować30 s/obr. 10. Porzeczki przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, odstawić.
- Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Żelatynę wlać do przetartych porzeczek, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić do lodówki na ok. 20 min, aż masa zacznie lekko tężeć, ale nadal pozostanie płynna. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać tężejącą masę porzeczkową z żelatyną, wymieszać10 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek. W razie potrzeby mus delikatnie przemieszać kopystką. Mus przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego stężenia na 10-20 min lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji (patrz wskazówka). Musu porzeczkowego użyć bezpośrednio po przygotowaniu do przełożenia wybranego tortu lub jako składnik deseru (patrz wskazówka).