
Mus z białej czekolady
417.9 kcal /
1748.4 kJKalorie
1748.4 kJKalorie
12.1 gBiałko
21.6 gWęglowodany
32.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 250 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- truskawki, świeże pokrojone w ćwiartki, do dekoracji
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 10. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić2 min/50°C/obr. 3.
- Dodać mascarpone, twaróg i cukier waniliowy, podgrzewać1 min/37°C/obr. 5.
- Założyć motylek.Wymieszać30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.
- Mus przełożyć do 4 miseczek, odstawić do lodówki na ok. 40 min. Mus z białej czekolady podawać udekorowany truskawkami i miętą.