Mus z białej czekolady

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
417.9 kcal /
1748.4 kJ
Kalorie
12.1 gBiałko
21.6 gWęglowodany
32.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 250 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • truskawki, świeże pokrojone w ćwiartki, do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 10. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić2 min/50°C/obr. 3.
  2. Dodać mascarpone, twaróg i cukier waniliowy, podgrzewać1 min/37°C/obr. 5.
  3. Założyć motylek.Wymieszać30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.
  4. Mus przełożyć do 4 miseczek, odstawić do lodówki na ok. 40 min. Mus z białej czekolady podawać udekorowany truskawkami i miętą.
Przewijanie do góry