Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami
964.9 kcal /
4037 kJKalorie
4037 kJKalorie
12.8 gBiałko
65.2 gWęglowodany
74.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasteczka z tahini: 80
- g cukru
- 190 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½
- łyżki pasty tahini (patrz wskazówka)
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- ½
- laski wanilii tylko nasiona
- ziarna sezamu, białego ilość do posypania ciastek
- Mus kardamonowy: 500
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 250 g chałwy pokruszonej
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka kardamonu, mielonego
- konfitura z płatków róż ilość do podania (kilka łyżek)
- pestkigranatu ilość do dekoracji
- orzechy pistacjowe, niesolone posiekane, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, żółtko, wanilię, mąkę, tahini, proszek do pieczenia i sól, wymieszać30-40 s/obr. 5.
- Na blacie rozwinąć arkusz folii spożywczej, przełożyć na niego ciasto, następnie przykryć drugim arkuszem folii spożywczej, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać krążki (Ø 4-5 cm). Każde ciastko obficie posypać sezamem, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
- Piec 15 min (190°C), następnie odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć mascarpone, chałwę, dodać wodę różaną i kardamon, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Dodać ubitą wcześniej śmietanę, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Mus pozostawić w naczyniu miksującym, odstawić do lodówki na 10 min.
- Na dno 6 pucharków wyłożyć pokruszone ciasteczka z tahini, następnie do każdej porcji nałożyć łyżkę konfitury. Na konfiturze ułożyć mus chałwowy. Wierzch deseru udekorować pestkami granatu i orzechami pistacjowymi. Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wariant).