Mus kawowy (bez cukru)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
376 kcal /
1559 kJ
Kalorie
15.8 gBiałko
5.7 gWęglowodany
31.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 125 g espresso, zaparzonegogorącego
  • 2 ½
  • łyżeczki żelatyny w proszku
  • 240 g sera ricotta pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 230 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 120 g malin, świeżych
  • kakao naturalne, niesłodzone do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • gorzka czekolada do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kawę, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ricottę, dodać kakao, ekstrakt z wanilii i syrop z agawy, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać kawę z żelatyną, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  5. Dodać kawę z ricottą, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Przełożyć do kokilek, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej maliny. Mus kawowy (bez cukru) podawać oprószony kakao i udekorowany świeżymi malinami.
Przewijanie do góry