Mus kawowy (bez cukru)
376 kcal /
1559 kJKalorie
1559 kJKalorie
15.8 gBiałko
5.7 gWęglowodany
31.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 125 g espresso, zaparzonegogorącego
- 2 ½
- łyżeczki żelatyny w proszku
- 240 g sera ricotta pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 230 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 120 g malin, świeżych
- kakao naturalne, niesłodzone do dekoracji
- (opcjonalnie)
- gorzka czekolada do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kawę, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ricottę, dodać kakao, ekstrakt z wanilii i syrop z agawy, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kawę z żelatyną, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać kawę z ricottą, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Przełożyć do kokilek, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej maliny. Mus kawowy (bez cukru) podawać oprószony kakao i udekorowany świeżymi malinami.